Oude drukken

Boeken uit de 16de, 17de en 18de eeuw

De collectie oude drukken omvat het verzamelde drukwerk dat voor de automatisering van het drukproces met de klassieke drukpers – dus met de hand – vervaardigd werd in de 16de, 17de en 18de eeuw. Elk exemplaar is uniek en onvervangbaar.

De waarde van deze boeken als informatiebronnen voor het onderzoek naar de kunst uit de 16de en 17de eeuw is niet te onderschatten. Ze zijn rechtstreekse getuigen van het (intellectuele) leven in de 16de en 17de eeuw. De vroege kunstenaarsbiografieën, kunsttheoretische beschouwingen en eerste collectiecatalogi tonen hoe Vlaamse kunst en kunstenaars door hun tijdgenoten werden gewaardeerd. De werken over mythologie, filosofie en theologie uit die tijd zijn sleutels tot de studie van de kunstwerken van Rubens en de Vlaamse meesters.

 

Samenstelling

De collectie oude drukken ontstond bij de ontvangst van de collectie van Ludwig Burchard, en werd in de loop van de jaren aangevuld met aankopen en schenkingen.

  • Het oudste exemplaar uit de collectie werd verworven door dr. Burchard en is een vroege versie van de Legenda Aurea van Jacobus de Voragine (1512).
  • Het pamflet dat bericht over de brand in de Carolus Borromeuskerk van 1718 kon in de jaren 1980 aangekocht worden.
  • Meer recent voegde het Rubenianum een 18de-eeuwse druk over antiek schoeisel toe aan de collectie, dat getuigt van de blijvende interesse voor Albert Rubens’ traktaat De calceo senatorio, dat hierin werd hernomen.

 

Raadpleging

Voor het raadplegen van de oude drukken gelden speciale voorzorgsmaatregelen. Deze presentatie zet u op de goede weg. Aangepaste boekenkussens, loden veters en zuurvrije bladwijzers zijn beschikbaar aan de leeszaalbalie. 

 

Reproducties

Om de oude drukken niet te beschadigen worden er geen kopieën of scans uit gemaakt. Zolang u geen flits gebruikt, kunt u wel met uw eigen fototoestel beelden maken. Vraag hiervoor vooraf toestemming aan de leeszaalmedewerkers.