Bijzondere collecties

Documentatiefondsen en archieven

Het Rubenianum beheert een collectie van documentatiefondsen en werkarchieven van kunstkenners en kunsthistorische instellingen. De inhoudelijke focus valt op de Vlaamse beeldende kunst uit de 16de en de 17de eeuw.

Historiek en collectieprofiel

Aanwinsten en schenkingen van documentaire collecties zijn in het verleden vaak volledig of gedeeltelijk in de kunstwerkdocumentatie opgenomen. Bijzondere collecties zijn alle (deel)collecties die apart bewaard zijn gebleven. Sinds 2015 worden nieuwe aanwinsten van documentaire collecties en archieven standaard als aparte collecties bewaard en ontsloten.

In de regel zijn al deze collecties samengesteld door een kunstkenner of een kunsthistorische instelling en bevatten ze documentatie over een individuele kunstenaar of een specifiek thema binnen de Vlaamse kunst van de 16de en 17de eeuw. 

 

Raadpleging

Het Rubenianum streeft ernaar zijn collecties zo toegankelijk mogelijk te maken, onder voorbehoud van restricties door schenkingsvoorwaarden of om conservatorische redenen. Klik door naar de afzonderlijke collecties hieronder voor meer gedetailleerde uitleg over zoekingangen en toegankelijkheid.

Via deze link krijgt u een volledig overzicht van alle bijzondere collecties (doorklikken op 'afzonderlijke titels') en kan u deze ook aanvragen voor raadpleging in de leeszaal.


Overzicht